Skiferie med guldkant

Den lille guldkant Svensk berigelse af det danske sprog

Vi elsker det lille fine ord guldkant, for det passer perfekt til hvem og hvad vi er.

Det svenske udtryk guldkant er nærmest en sindsstemning blandt vores venner på den anden side af sundet. Lidt som det danske ord hygge indkapsler det noget lettere udefinerbart og alligevel stærkt definerende for os.

Når svenskerne siger, at noget har guldkant, mener de at det har fået det lille ekstra løft på oplevelsen. Med stor streg under lille ekstra, for det handler ikke om at noget har fået fuld skrue på lækkerheden.

De mange små ekstra guldkanter

Der er et hav af små ting i hverdagen, der kan opfattes som værende med guldkant. Udover selve det at være på skiferie, som i sig selv er at sætte guldkant på tilværelsen, kan et godt eksempel være:

  • Varme i sædet i stoleliften
  • En velplaceret bænk med enestående udsigt over Alperne
  • Et stykke chokolade til deling på vej op med liften
  • Aperitif og et godt tæppe i en liggestol på solterrassen

Læs mere om guldkant på skiferien her.

Anbefalede ophold med guldkant

Skiferie med guldkant Skiferie med det lille ekstra

Vi har helt og aldeles forelsket os i et udtryk fra det svenske sprog. Ordet guldkant er et helt naturligt element af svenskernes ordforråd. Ung som gammel i Sverige kender ordet helt præcist, og fra Lappland til Skåne er der almen konsensus om hvad guldkant betyder.

Et svensk ord, der rammer det perfekt ind

Det handler om at se det store i de små ting. Det handler i høj grad også om at stoppe op og nyde tilværelsen, mens man er i den. Ja, nu bliver det hele måske en tand for filosofisk, men det er den lille detalje, der gør det hele bare en smule federe.

Udtrykket kommer af guldkanten på en tallerken, en kaffekop eller et vandglas. Der er ikke tale om noget bombastisk og decideret overlæsset med guld ud over det hele, tværtimod den lille detalje, der giver et lille smil på læben. Glasset eller tallerkenen er stadig et stykke spisestel, der tjener sit formål som det skal.

Blot lige med den ekstra detalje, at der er en fin lille guldkant.

Eksempler på guldkant

I virkeligheden minder ordet guldkant på sin vis lidt om vores eget ord hygge. Det kan være en smule svært at indfange betydningen helt præcist, fordi ordet betyder mange ting på en gang, og samtidig er ingen i tvivl om, hvad det betyder. Guldkant er, ligesom hygge, en stemning, en følelse en lille detalje, der giver den samlede oplevelse et lækkerhedsnyk opad.

En god lækker kiks kan være det, der giver kaffen lidt guldkant. Det kan være en perfekt placeret bænk i skoven med udsigt og en fugl der kvidrer i baggrunden, der giver din gåtur en guldkant.

En god plads på hotellets terrasse under et lunt tæppe og et glas hvidvin er hvad vi synes giver en aperitif guldkant på skiferien. Og når terrassen så oven i købet er placeret i høj sol med udsigt til et smukt amfiteater af bjerge strøet til med hvide pister, er guldkanten og det brede smil helt garanteret.

Vi knuselsker ordet guldkant, takker vores naboer i øst og tager det til os!

Guldkanten på din skirejse

En by kan i sig selv være guldkanten, der løfter en skiferie lidt. Det samme kan et hotel eller en del af et hotel. Man kan sagtens zoome både helt ind og helt ud og finde sin egen lille guldkant. Ja, man kan sågar selv lave den ved for eksempel at tage et lækkert stykke chokolade med til turen op med stoleliften.

Hvad guldkant er for lige præcis dig kan være mange ting. For nogle mennesker er det ski-in/ski-out, hvor man klikker skiene af og på udenfor hotellets fordør, mens andre synes, at guldkanten består i et glas champagne ved pejsens knitrende ild efter en dag på pisten.

Ski-destinationer med guldkant

Hvis du holder af smukke omgivelser kan en skiferie med natur være værd at gå efter. Hvis det skal smage godt og der gerne må være gode muligheder for at udforske en skiferie med smagsløgene som rejsekammerat, kan Val d'Isère give dig guldkanten, du leder efter.

Er det skiløbet, det handler om og må det gerne være i absolut verdensklasse, kan St. Anton i Østrig eller verdens bedste skidestination gennem flere kåringer, Val Thorens i Frankrig være stederne, der tilfører din skiferie lidt guldkant.

Velsmagende skiferie

Sidegevinsten ved en skiferie er i høj grad når det smager lækkert i smukke omgivelser. Det behøver på ingen måde være noget, der koster ekstra. Tværtimod gælder det om at søge mod det sted, hvor man ikke kan undgå at møde guldkanterne.

Noget af det bedste ved at rejse til et andet land er de nye smagsindtryk, som byder sig til. Europa har en sand mangfoldighed af køkkener, der alle kan skifte stil så snart man krydser lande- eller sågar kommunegrænser. Blandt Alpernes lande finder vi dog alligevel superligaen, der får enhver foodie til at savle.

Spis godt i Frankrigs alper

Om man vil det eller ej, er Frankrig den moderne kogekunsts højborg, og alene det er en af de mere velsmagende sidegevinster, som en skiferie kaster af sig. Hele dagen kan man få gallisk velsmag. Det starter med de sprøde og bløde baguettes, smørbagte croissanter og pains au chocolat samt en café au lait. Til frokost på pisten kan en saftig fondue savoyarde eller en tartiflette stille selv den værste sult takket være generøs brug af de lokale oste baseret på alpemælk. Aftensmaden kan passende nydes på en af restauranterne på destinationen, og her er der muligheder på alle niveauer. Fransk vin behøver ikke nærmere introduktion, og den flyder gerne i dens hjemland.

Italiens smækre råvarer

Det siges at en italiensk ret med flere end tre til fem ingredienser ikke er en italiensk ret. Og heri ligger essensen af Italiens køkken. Enkeltheden og total respekt for råvarernes ret til at træde frem på scenen på bekostning af krumspring i bag komfuret. Grøntsagerne, brødet, risottoen, kødet, svampene (var der nogen, der sagde trøfler?), ostene, charcuteriet og ikke mindst pastaen er det, der holder landet sammen, og får italienerne til sende fingerkys mod himlen. Vinmæssigt er Italien blandt de lande med brug af flest forskellige druesorter i hele verden, så der er nok at tage fat på.

Schnitzel und bier vom fass

Østrig er måske ikke traditionelt det første land, man tænker på, når gastro-sværvægterne nævnes. Meeeen, landets køkken er nu ikke helt uden evner. Alene ordet wienerschnitzel bør rejse øjenbrynene hos en madglad skigæst. En wienerschnitzel på kalv, naturligvis. På et område trækker østrigerne dog fra deres naboer, og det er kombinationen af humle, malt, vand og gær. Øllet er af ypperste kvalitet og portionsstørrelserne lige tilpas. Afterski er Østrigs ubestridte claim to fame blandt skigæster, der gerne rejser hertil fra hele verden af den ene årsag.

Vedrørende afterski og Covid-19

Der er en traditionel kultur omkring livlig afterski i Alperne, men grundet situationen lige nu, opfordrer vi kraftigt til, at alle vores gæster følger sundhedsmyndighederne retningslinjer, og er opmærksomme og forsigtige, mens de er på skiferie.

Vi gør desuden opmærksom på, at barer, butikker, restauranter og andre faciliteter kan have restriktioner eller være lukket på grund af Covid-19. Hold dig orienteret om din destination og eventuelle restriktioner her.

Rejsetyper med guldkant

Nogle gange er det selskabet, der giver din skiferie guldkant. Tosomhed og romantisk skiferie for to er en nærmest indlysende og oplagt guldkant, der løfter en skioplevelse til et andet niveau. Sauze d'Oulx i Italien er et smukt eksempel herpå.

wellness og luksus gerne være i højsædet på din skiferie, er der også masser af muligheder for at forkæle sig selv med et lækkert skiophold i Alperne.

Atter en gang takker vi vores svenske broderfolk for at berige det danske sprog. Sæt guldkant på din skiferie med Nortlander.

Destinationer med guldkant

01

Val Thorens

Hvis man går sulten i seng i Val Thorens er man selv ude om det, for her er et hav af muligheder.

Ikke nok med at byen har en god portion restauranter med enten stjerner eller Bib-Gourmand-benævnelse, så er det i særdeleshed i mellemlaget, at man finder guldet. Og så er der jo La Folie Douce på pisten, der lokker med tre køkkener på hvert sit niveau. Velbekomme og god tur.

Læs mere om Val Thorens

Val d'Isère

Rustikke alpespecialiteter kæmper side om side med internationale hypermoderne køkkener om gæsternes gunst, og der er nok om buddet.

Val d'Isère er destinationen, når skiferien skal have en guldkant, der smager godt.

Læs mere om Val d'Isère

Ischgl

Som et gastronomisk kraftcenter samler Ischgl hvert år 50 kokke fra hele verden til at dyste om Chef's Star Cup, og den slags opmærksomhed smitter af på resten af byen.

I Ischgl er der så meget end turistmad fra kedelige samlebånd. Den franske restaurantguide Gault & Millau har tildelt otte restauranter en gourmetbedømmelse. Og så er vi jo stadig i Østrig, som ikke just savner evner udi kunsten af lave god afterski.

Læs mere om Ischgl

Canazei

Skiløbets hovedattraktion Sella Ronda og de dramatiske lodrette bjergsider er rejsen værd i sig selv. Natursceneriet er simpelthen enestående. 

Byen gamle del emmer af hygge med gamle stenhuse og smalle gader. Det er ikke uden grund, at Canazei er en favorit blandt vores skigæster.

Læs mere om Canazei

Cervinia

Verdens længste pist på 22 kilometer giver dig masser af skiftende scenerier at nyde undervejs i det smukke naturområde.

Den schweiziske bilfri by Zermatt for foden af et af verdens mest ikoniske og afbildede bjerge, Tobleronetoppen Matterhorn, venter på den anden side af grænsen.

Læs mere om Cervinia

Champoluc

Her i Aosta-dalen på grænsen til Frankrig er der en helt speciel kærlighed til vildtet, som findes i bjergene.

Den gastronomiske stil er alperustik og solid, men med italienernes evige mantra om at lade råvarerne komme til sin ret uden for megen udenomssnak. Det er enkelt, men ikke nemt at lave mad på den måde. Heldigvis for os alle er de gode til det i Champoluc.

Læs mere om Champoluc

Få et tilbud på guldkants-skiferien

Vil du gerne have et tilbud på en skiferie med guldkant? Udfyld formularen herunder, så vender vi tilbage med et tilbud til dig.