Skiferie med guldkant

Den lille guldkant Svensk berigelse af det danske sprog

Vi elsker det lille fine ord guldkant, for det passer perfekt til hvem og hvad vi er.

Det svenske udtryk guldkant er nærmest en sindsstemning blandt vores venner på den anden side af sundet. Lidt som det danske ord hygge indkapsler det noget lettere udefinerbart og alligevel stærkt definerende for os.

Når svenskerne siger, at noget har guldkant, mener de at det har fået det lille ekstra løft på oplevelsen. Med stor streg under lille ekstra, for det handler ikke om at noget har fået fuld skrue på lækkerheden.

De mange små ekstra guldkanter

Der er et hav af små ting i hverdagen, der kan opfattes som værende med guldkant. Udover selve det at være på skiferie, som i sig selv er at sætte guldkant på tilværelsen, kan et godt eksempel være:

  • Varme i sædet i stoleliften
  • En velplaceret bænk med enestående udsigt over Alperne
  • Et stykke chokolade til deling på vej op med liften
  • Aperitif og et godt tæppe i en liggestol på solterrassen

Læs mere om guldkant på skiferien her.

Anbefalede ophold med guldkant

Skiferie med guldkant Skiferie med det lille ekstra

Vi har helt og aldeles forelsket os i et udtryk fra det svenske sprog. Ordet guldkant er et helt naturligt element af svenskernes ordforråd. Ung som gammel i Sverige kender ordet helt præcist, og fra Lappland til Skåne er der almen konsensus om hvad guldkant betyder.

Et svensk ord, der rammer det perfekt ind

Det handler om at se det store i de små ting. Det handler i høj grad også om at stoppe op og nyde tilværelsen, mens man er i den. Ja, nu bliver det hele måske en tand for filosofisk, men det er den lille detalje, der gør det hele bare en smule federe.

Udtrykket kommer af guldkanten på en tallerken, en kaffekop eller et vandglas. Der er ikke tale om noget bombastisk og decideret overlæsset med guld ud over det hele, tværtimod den lille detalje, der giver et lille smil på læben. Glasset eller tallerkenen er stadig et stykke spisestel, der tjener sit formål som det skal.

Blot lige med den ekstra detalje, at der er en fin lille guldkant.

Eksempler på guldkant

I virkeligheden minder ordet guldkant på sin vis lidt om vores eget ord hygge. Det kan være en smule svært at indfange betydningen helt præcist, fordi ordet betyder mange ting på en gang, og samtidig er ingen i tvivl om, hvad det betyder. Guldkant er, ligesom hygge, en stemning, en følelse en lille detalje, der giver den samlede oplevelse et lækkerhedsnyk opad.

En god lækker kiks kan være det, der giver kaffen lidt guldkant. Det kan være en perfekt placeret bænk i skoven med udsigt og en fugl der kvidrer i baggrunden, der giver din gåtur en guldkant.

En god plads på hotellets terrasse under et lunt tæppe og et glas hvidvin er hvad vi synes giver en aperitif guldkant på skiferien. Og når terrassen så oven i købet er placeret i høj sol med udsigt til et smukt amfiteater af bjerge strøet til med hvide pister, er guldkanten og det brede smil helt garanteret.

Vi knuselsker ordet guldkant, takker vores naboer i øst og tager det til os!

Guldkanten på din skirejse

En by kan i sig selv være guldkanten, der løfter en skiferie lidt. Det samme kan et hotel eller en del af et hotel. Man kan sagtens zoome både helt ind og helt ud og finde sin egen lille guldkant. Ja, man kan sågar selv lave den ved for eksempel at tage et lækkert stykke chokolade med til turen op med stoleliften.

Hvad guldkant er for lige præcis dig kan være mange ting. For nogle mennesker er det ski-in/ski-out, hvor man klikker skiene af og på udenfor hotellets fordør, mens andre synes, at guldkanten består i et glas champagne ved pejsens knitrende ild efter en dag på pisten.

Ski-destinationer med guldkant

Hvis du holder af smukke omgivelser kan en skiferie med natur være værd at gå efter. Hvis det skal smage godt og der gerne må være gode muligheder for at udforske en skiferie med smagsløgene som rejsekammerat, kan Val d'Isère give dig guldkanten, du leder efter.

Er det skiløbet, det handler om og må det gerne være i absolut verdensklasse, kan St. Anton i Østrig eller verdens bedste skidestination gennem flere kåringer, Val Thorens i Frankrig være stederne, der tilfører din skiferie lidt guldkant.

Rejsetyper med guldkant

Nogle gange er det selskabet, der giver din skiferie guldkant. Tosomhed og romantisk skiferie for to er en nærmest indlysende og oplagt guldkant, der løfter en skioplevelse til et andet niveau. Sauze d'Oulx i Italien er et smukt eksempel herpå.

wellness og luksus gerne være i højsædet på din skiferie, er der også masser af muligheder for at forkæle sig selv med et lækkert skiophold i Alperne.

Nedenfor ser du et udpluk af ophold, hvor guldkant nemt kan bruges til at beskrive den oplevelse, der venter dig på skiferie hertil.

Atter en gang takker vi vores svenske broderfolk for at berige det danske sprog. Sæt guldkant på din skiferie med Nortlander.

Få et tilbud på guldkants skiferien

Vil du gerne have et tilbud på en skiferie med guldkant? Udfyld formularen herunder, så vender vi tilbage med et tilbud til dig.