En by kan i sig selv være det lille ekstra, der løfter en skiferie lidt. Det samme kan et hotel eller en del af et hotel. Man kan sagtens zoome både helt ind og helt ud og finde sine egne små øjeblikke med wellness og luksus.
Hvad et småt øjeblik er for lige præcis dig kan være mange ting. For nogle mennesker er det ski-in/ski-out, hvor man klikker skiene af og på udenfor hotellets fordør, mens andre synes, at de små øjeblikke består i et glas champagne ved pejsens knitrende ild efter en dag på pisten. For andre er det wellness og luksus på skiferien.
Velsmagende skiferie
Sidegevinsten ved en skiferie er i høj grad når det smager lækkert i smukke omgivelser. Det behøver på ingen måde være noget, der koster ekstra. Tværtimod gælder det om at søge mod det sted, hvor man ikke kan undgå at møde restauranter, hvor smagsløgene virkelig bliver tilfredsstillet.
Noget af det bedste ved at rejse til et andet land er de nye smagsindtryk, som byder sig til. Europa har en sand mangfoldighed af køkkener, der alle kan skifte stil så snart man krydser lande- eller sågar kommunegrænser. Blandt Alpernes lande finder vi dog alligevel superligaen, der får enhver foodie til at savle.
Spis godt i Frankrigs alper
Om man vil det eller ej, er Frankrig den moderne kogekunsts højborg, og alene det er en af de mere velsmagende sidegevinster, som en skiferie kaster af sig. Hele dagen kan man få gallisk velsmag. Det starter med de sprøde og bløde baguettes, smørbagte croissanter og pains au chocolat samt en café au lait. Til frokost på pisten kan en saftig fondue savoyarde eller en tartiflette stille selv den værste sult takket være generøs brug af de lokale oste baseret på alpemælk. Aftensmaden kan passende nydes på en af restauranterne på destinationen, og her er der muligheder på alle niveauer. Fransk vin behøver ikke nærmere introduktion, og den flyder gerne i dens hjemland.
Italiens smækre råvarer
Det siges at en italiensk ret med flere end tre til fem ingredienser ikke er en italiensk ret. Og heri ligger essensen af Italiens køkken. Enkeltheden og total respekt for råvarernes ret til at træde frem på scenen på bekostning af krumspring i bag komfuret. Grøntsagerne, brødet, risottoen, kødet, svampene (var der nogen, der sagde trøfler?), ostene, charcuteriet og ikke mindst pastaen er det, der holder landet sammen, og får italienerne til sende fingerkys mod himlen. Vinmæssigt er Italien blandt de lande med brug af flest forskellige druesorter i hele verden, så der er nok at tage fat på.
Schnitzel und bier vom fass
Østrig er måske ikke traditionelt det første land, man tænker på, når gastro-sværvægterne nævnes. Meeeen, landets køkken er nu ikke helt uden evner. Alene ordet wienerschnitzel bør rejse øjenbrynene hos en madglad skigæst. En wienerschnitzel på kalv, naturligvis. På et område trækker østrigerne dog fra deres naboer, og det er kombinationen af humle, malt, vand og gær. Øllet er af ypperste kvalitet og portionsstørrelserne lige tilpas. Afterski er Østrigs ubestridte claim to fame blandt skigæster, der gerne rejser hertil fra hele verden af den ene årsag.
Destinationer med ekstra god mad
Ischgl: Som et gastronomisk kraftcenter samler Ischgl hvert år 50 kokke fra hele verden til at dyste om Chef's Star Cup, og den slags opmærksomhed smitter af på resten af byen. I Ischgl er der så meget end turistmad fra kedelige samlebånd. Den franske restaurantguide Gault & Millau har tildelt otte restauranter en gourmetbedømmelse. Og så er vi jo stadig i Østrig, som ikke just savner evner udi kunsten af lave god afterski. Se mere her.
Val Thorens: Hvis man går sulten i seng i Val Thorens er man selv ude om det, for her er et hav af muligheder. Ikke nok med at byen har en god portion restauranter med enten stjerner eller Bib-Gourmand-benævnelse, så er det i særdeleshed i mellemlaget, at man finder guldet. Og så er der jo La Folie Douce på pisten, der lokker med tre køkkener på hvert sit niveau. Velbekomme og god tur. Se mere her.
Val d'Isere: Rustikke alpespecialiteter kæmper side om side med internationale hypermoderne køkkener om gæsternes gunst, og der er nok om buddet. Val d'Isère er destinationen, når skiferien skal have en guldkant, der smager godt. Se mere her.
Champoluc: Her i Aosta-dalen på grænsen til Frankrig er der en helt speciel kærlighed til vildtet, som findes i bjergene. Den gastronomiske stil er alperustik og solid, men med italienernes evige mantra om at lade råvarerne komme til sin ret uden for megen udenomssnak. Det er enkelt, men ikke nemt at lave mad på den måde. Heldigvis for os alle er de gode til det i Champoluc. Se mere her.